Běhání naboso nebo běhání v barefoot botách?

Barfuß-Running oder Running in Barfußschuhen?

Běhání naboso může znít nejdřív bláznivě a je často spojováno s hippies a ztroskotanci. Ale jen velmi málo lidí si uvědomuje, že jsme se bosí narodili. Dříve než byla vynalezena high-tech obuv, tak jsme chodili, běhali i skákali bosí nebo jen s improvizovanými minimalistickými botami.


Proč vůbec běhat naboso

Hodně lidí se pro běhání naboso rozhodne, protože začnou mít při běhání prohlubující se problémy s klouby. Začnou chodit k lékaři, dokonce ke specialistovi, ale ke zlepšení nedochází. Běžnou praxí je injekce proti bolesti a doporučení přestat kvůli ochraně kloubů běhat. Pro sportovce, kteří potřebují běhání k zachování vnitřní rovnováhy, je to opravdu frustrující.
Otázkou zůstává, proč se u lidské rasy vyskytují v průběhu života problémy s klouby, které se ve světě zvířat neobjevují. Co děláme jinak nebo spíš špatně? Prostě nosíme boty, které modifikují naše přirozené pohybové návyky.


Běžecké boty mohou způsobit problémy s klouby

Moderní běžecké boty byly navrženy tak, aby měly mírně zvýšený podpatek a poskytovaly silnou vrstvu k odpružení. Díky tomu u většiny běžců dochází k odpružení paty a k celkovému prodloužení délky kroku. Tvrdý dopad nohy na patu vede k silnému šoku, který projde celým tělem a nakonec se projeví v kloubech. Polstrování, které je typické pro běžecké boty tento šok trochu utlumí, ale klouby jsou i tak při každém kroku ve stresu.


Co se děje při běhání naboso?

Pohyb se při běhání naboso intuitivně přizpůsobí. Po prvních krocích, které jsou často provedeny obvyklým způsobem, se pohyb rychle upraví. Dopad na patu je příliš tvrdý a otřásá celým tělem. Aniž bychom si to uvědomili, krok se uzpůsobí tak, aby eliminoval nepříjemný, tvrdý dopad nohy. V podstatě automaticky se zátěž nohy přesune víc na bříško chodidla, aby krok odpružila. Díky tomu se krok oproti kroku v běžeckých botách zkrátí.
Bohužel v současné době zastavujeme vývoj svalů na chodidle už v dětství, tím, že dětem obujeme boty. Když běháte bosí, zapojuje se celé tělo. Díky tomu se zpevňují svaly a chodidla jsou větší a širší. Tam kde zapojíš svaly a dostatečně je procvičuješ, tam také rostou.
Kromě růstu svalů jsou také pozitivně ovlivňována četná nervová zakončení na chodidle. Receptory na chodidlech vnímají impulzy získané z kontaktu se zemí a přenášejí je do mozku. Nejprve ti to může připadat podivné a možná i trochu únavné. Tato tzv. senzorická zpětná vazba je velice důležitá, protože nás chrání před možným zraněním. V mžiku je pohyb uzpůsoben, jakmile je povrch pichlavý, kluzký, písčitý nebo kamenitý. Zapojení senzorické zpětné vazby a silné svaly a vazů zajistí, že každý běh je dokonale stabilní a bezpečný.
Jakmile zvířata v divočině vycítí nebezpečí, okamžitě zmizí. I při útěku je každý pohyb bezpečný a kontrolovaný. To však nemůže fungovat, pokud bychom k jejich tlapkám a kopýtkům něco přivázali, senzorická zpětná vazba by se totiž ztratila.


Přejděte na běhání naboso

Jak už bylo zmíněno výše, při běhání naboso je normální, že noha spočívá více na bříšku chodidla, než-li na patě. Tím je eliminován nepříjemný silný šok, který často vede k bolesti kloubů. U mnohých lidí se však díky neustálému nošení bot nemění jen stavba nohy, ale mění se celý vzorec chůze.

Většina lidí zvládne přechod na běhání naboso po krátké aklimatizaci celkem dobře. Někteří si stěžují na bolest a vracejí se ke svým konvenčním sportovním botám. Pokud pociťuješ bolest kloubů a vazů, pak je to vždycky známkou přílišného zatížení. To může být zapříčiněno dvěma důvody:

1. Tvůj pohybový vzorec je správný, ale svaly, šlachy a vazy nejsou při běhání naboso ještě zapojeny.
2. Tvůj běžecký styl není optimální a proto poškozuje svaly, šlachy i vazy.

Protože je pro tebe nejspíš těžké zhodnotit, jestli je tvůj běžecký styl optimální, doporučujeme obrátit se na trenéra běhání naboso. Jsou to specialisté, kteří posoudí a zkorigují držení těla. S podporou specializovaného trenéra chůze naboso nebo běhání naboso, si určitě osvojíš zdravou a přirozenou techniku běhání.

Barfuss-Runningschuh-SQILL


Běhání naboso v barefoot botách

Barefoot boty nebo minimální boty jsou vhodným přechodem mezi speciálními běžeckými botami a přirozeným bosým běháním bez bot. Naše barefoot boty ZAQQ jsou navrženy tak, aby umožnily optimální zapojení chodidlových svalů. Náš speciální design s vysoce pružnou podešví a širokým střihem zajistí přirozený pohyb i s botami na nohou. Navíc, díky extra tenké barefoot podešvi, je téměř úplně zachována senzorická zpětná vazba.
Výhody našich běžeckých barefoot bot jsou zjevné. Tvé nohy jsou chráněny před chladem i horkem a nemusíš mít obavy, že se poraníš o ostré kameny nebo skleněné střepy. Chodidlové svaly se zapojují jako při bosém běhání bez bot a senzorická zpětná vazba přenáší impulzy k uzpůsobení pohybu při běhání, jak je třeba.


Které barefoot boty ZAQQ jsou vhodné na jogging nebo běhání?

Obecně se dá říct, že běhat se dá ve všech našich barefoot botách. Vyvinuli jsme však několik modelů barefoot bot, které jsou vyrobeny ze zvlášť prodyšných materiálů. Zejména při sportovních aktivitách je důležité nosit barefoot boty, které jsou dobře odvětrané a rychle odvádějí vlhkost z boty ven.
Naše běžecké barefoot boty ZAQQ ti poskytnou úžasné pohodlí a pomohou ti osvojit si přirozený běžecký styl.
Feel free, feel ZAQQ!

 

>>Všechny běžecké barefoot boty pro ženy najdeš tady!<<

 

>>Všechny běžecké barefoot boty pro muže najdeš tady!<<

 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 3